Amsterdamse basisscholen krijgen eigen kwaliteitsbureau

07/10
2013
Amsterdam krijgt een onafhankelijk kwaliteitsbureau voor alle basisscholen in de stad: De stichting Beter Primair Onderwijs Amsterdam. De Stichting wordt opgericht door de samenwerkende schoolbesturen (BBO) en wordt voor 75% door de gemeente gefinancierd. Het kwaliteitsbureau gaat 1 januari 2014 van start. Dit is een unieke stap in Nederland. De schoolbesturen organiseren zelf een onafhankelijke partij die hen een spiegel zal voorhouden over de kwaliteit van het onderwijs.

Kwaliteitsbureau Amsterdam
De stichting zal in vier jaar tijd alle Amsterdamse basisscholen onderzoeken. Een onafhankelijke expert zal per school een audit afnemen. De expert hanteert daarbij het kwaliteitskader van het gezamenlijk opgestelde Amsterdamse Kader Goed Onderwijs. Dit kader is ontwikkeld op basis van de ervaringen van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA). De expert fungeert als 'Critical Friend' van de school. Op basis van de bevindingen zal de school als dat nodig is een verbeterplan opstellen en uitvoeren. De gemeente en de schoolbesturen borgen hiermee de uitkomsten van de kwaliteitsaanpak en de duurzame ontwikkeling van goed onderwijs.

Historie
In Amsterdam werkt de gemeente binnen het programma Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA) al vijf jaar intensief samen met de schoolbesturen. Inmiddels is in de stad een gemeenschappelijke zienswijze op de kwaliteit van het onderwijs ontstaan. Het programma wordt zowel door schoolbesturen als de gemeente als zeer succesvol ervaren: in 2008 waren er 33 zwakke en zeer zwakke scholen. In juli 2013 zijn nog 5 basisscholen zwak of zeer zwak.

Belangrijke factoren voor de effectiviteit van het programma zijn onder andere: focus op het primaire proces van scholen, authentieke betrokkenheid bij het onderwijs en kinderen, langdurige inzet van hoogwaardige expertise, ontwikkelcapaciteit, verzamelen van kennis en gegevens van het onderwijsveld. Het programma KBA heeft direct ingegrepen op het dagelijks handelen van leerkrachten in de klas. Met het besluit van de schoolbesturen om een onafhankelijke organisatie op te zetten die basisscholen zal uitdagen de kwaliteit van het onderwijs steeds verder te blijven verbeteren worden de resultaten van de kwaliteitsaanpak basisonderwijs Amsterdam geborgd en gecontinueerd.

Pb-164

Voor meer informatie:

Steven Schotte, Bestuursvoorlichting

Trefwoorden

Onderwijs

Datum: maandag 7 oktober 2013, 09:40
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry