Zonnepanelen op monumenten

01/10
2013
01-10-2013

Het college stelde vandaag richtlijnen vast voor de plaatsing van zonnepanelen op monumenten en op panden in beschermde stadsgezichten. Zonnepanelen, - collectoren en –boilers kunnen onder de in de richtlijnen genoemde voorwaarden worden geplaatst op historische gebouwen.

Uitgangspunt is dat de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Daarnaast moeten de richtlijnen schade aan monumenten helpen voorkomen en zonder blijvende schade weer te verwijderen zijn.

Deze richtlijnen passen bij de gemeentelijke doelstellingen in het kader van Utrechtse Energie! Zonnepanelen dragen ook bij aan het verlagen van de energierekening van de monumenteigenaren. Hiermee worden de mogelijkheden voor exploitatie van monumentale panden vergroot en daarmee is ook de instandhouding van de monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten gediend.

De richtlijnen zijn mede gebaseerd op adviezen van de Commissie voor Welstand en Monumenten. Ze vullen de richtlijnen in het huidig welstandsbeleid aan. Een goede ordening van zonnepanelen op het dak en ook een passende kleurstelling waren reeds in de bestaande welstandscriteria opgenomen.

Datum: dinsdag 1 oktober 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry