Grote actie justitie en politie tegen georganiseerde misdaad

01/10
2013
 

In het zuiden van Nederland hebben het Openbaar Ministerie (OM) en politie-eenheden in Limburg en van de Landelijke Recherche vandaag een grote actie uitgevoerd tegen de georganiseerde misdaad. Daarbij zijn tien verdachten aangehouden en 31 woningen en bedrijven  doorzocht.

De aanhoudingen en doorzoekingen vonden plaats in Eindhoven, Leende, Echt, Valkenswaard, Rotterdam, Landgraaf. Nijmegen, Malden, Kerkrade, Schinveld, Sittard en Rotterdam. Er is beslag gelegd op bewijsmateriaal, zoals administratie, drugs, geld, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.

AmfetaminepastaBovendien is beslag gelegd op drugs, vuurwapens, geluiddempers en meer dan 200.000 euro aan contant geld. Bij de woning van een van de verdachten zijn vijf luxe personenauto's  weggetakeld. In een berging bij een woning in Eindhoven troffen de rechercheurs 245 kilo amfetaminepasta, 55 liter amfetamineolie en 30 kilo MDMA kristallen aan. De totale straatwaarde van deze drugs is ongeveer 6 miljoen euro. Op een andere locatie  werd nog eens vijf kilo amfetamine en drie kilo MDMA gevonden. Ook is een spaarbrief aan toonder ter waarde van 400.000 euro in beslag genomen.

Op verzoek van het Nederlands OM is op Bonaire een 68-jarige hoofdverdachte aangehouden. Ook  zijn twee woningen op het Caribisch eiland doorzocht.  Daarbij is beslag gelegd op vier vuurwapens, drie auto's, twee motorfietsen, sieraden en geld. Verder zijn in Duitsland een woning, een vakantiewoning en een (voormalig) café en in België twee woningen doorzocht.

300 politiemensenAan de operatie is deelgenomen door 300 politiemensen, onder leiding van zeven officieren van justitie en zes rechters-commissarissen. In politiebureaus in Eindhoven en Heerlen zijn commandocentra ingericht, van waaruit de actie van minuut tot minuut wordt gecoördineerd.

Het ministerie van Defensie stond de politieoperatie bij met een veertigtal militairen van de genie, die zochten naar verborgen plaatsen waar drugs of geld konden zijn verstopt. Ook zijn speciaal opgeleide drugs- en geldhonden ingezet. Drie verdachten in Landgraaf en Nijmegen zijn aangehouden door arrestatieteams, vanwege hun mogelijke vuurwapengevaarlijkheid en de ingewikkeldheid van het betreden van de woningen.

Grootschalige invoerOnder de codenamen Wolf en Beretta lopen sinds begin vorig jaar opsporingsonderzoeken die door de regionale en landelijke recherche worden uitgevoerd. Aan deze onderzoeken wordt direct leiding gegeven door officieren van justitie van het Landelijk Parket en het Parket Limburg. Ook is nauw samengewerkt met politie- en justitiediensten in Duitsland, België en op Bonaire. De onderzoeken gaven zicht op het grootschalig invoeren en verhandelen van cocaïne, hasj en grondstoffen voor de productie van XTC.

De namen van de hoofdverdachten kwamen in het verleden al vaker naar voren in onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Zij wisten zich in het verleden zo goed af te schermen dat ze niet konden worden aangehouden. Enkele verdachten hebben wel een uitgebreid strafblad.

Haven van AntwerpenEen rode draad in de onderzoeken zijn Belgische criminele contacten van de verdachten. Deze kompanen van over de zuidelijke grens zouden in staat zijn containers met drugs door de controles van de douane en andere havenautoriteiten in Antwerpen te loodsen. Gelet hierop werd al in 2012 de samenwerking gezocht met de Belgische autoriteiten.

Vermoedelijk hebben de verdachten de hand gehad in de invoer van een container met ruim 3000 kilo hasj uit Pakistan. Het drugstransport werd onderschept in de haven van Antwerpen.  Uit het onderzoek is verder duidelijk geworden dat zij vermoedelijk betrokken zijn bij de invoer van containers uit Zuid-Amerika en China met cocaïne en PMK, de grondstof voor de productie van XTC.

Alle aangehouden verdachten zijn vandaag in verzekering gesteld.  Aan hen zijn door het OM beperkingen opgelegd. Zo mogen zij geen enkel contact met de buitenwereld hebben, behalve met hun advocaten.  De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Maastricht, waar de strafzaak tegen hen inmiddels bij de rechtbank aanhangig is gemaakt.

Datum: dinsdag 1 oktober 2013, 17:13
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: China, Duitsland, Eindhoven, Gelderland, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Limburg, Maastricht, Nijmegen, Noord-Brabant, Pakistan, Rotterdam, Valkenswaard, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry